20 januari 2003

Een graf groter dan dat van Napoleon

Provesano - Het is dringen geblazen op het kleine kerkhof aan de rand van Provesano. Bruine hoofden in stemmige pakken, Gucci-zonnebrillen en geelblauwe dassen drommen samen rond de enorme witmarmeren graftombe van Pim Fortuyn. Fotografen en cameralieden struikelen over grafzerken van lang overleden Italianen.
Ed Maas staat er, de voorzitter van de LPF, presentator en vastgoedgigant Harry Mens, lijsttrekker Mat Herben, advocaat Oscar Hammerstein, oud-bestuurder John Dost. Demissionair minister Roelf de Boer is er met vrouw, evenals zijn collega's Nawijn, Phoa en Van Leeuwen en een tiental Kamerleden.
Zij allen zoeken `een moment van bezinning' bij de tombe van hun doodgeschoten voorman. ,,Hij heeft een groter graf dan Napoleon'', zegt Hammerstein tevreden. Tussen alle gedrang door klinkt opeens geblaf. Butler Herman, in krijtstreep met zonnebril, komt aanlopen met de twee beroemdste hondjes van Nederland: Kenneth en Carla. Samen met een kleine 100 fortuynisten hebben zij de eendagstrip naar Provesano gemaakt, en doen een klein plasje naast het graf van hun vermoorde baas.
Eigenlijk was de bedevaart naar het graf van Fortuyn bedoeld als privé-aangelegenheid voor enkele trouwe aanhangers, geopperd door vastgoeddirecteur Chris Thunnessen. Maar in de verkiezingstijd is een dergelijk uitje een gouden mogelijkheid om het moreel van de troepen flink op te krikken, en het hele land daarvan deelgenoot te maken.
Voor het privé-tripje bleek uiteindelijk een Boeing 737 nodig, die zondagochtend vroeg goedgevuld vertrok vanaf het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven. Bij de LPF is altijd wel iemand beschikbaar die zijn hand niet omdraait voor dergelijke kosten.
Thunnessen is nu eigenaar van het vakantiehuis van Fortuyn in Provesano, en heeft de deuren eenmalig opengesteld voor zijn LPF-vrienden. In het huis ligt alles nog onaangeroerd, de koffie zit in de bus en sloffen staan onder het bed. ,,Beeldige tegeltjes op de vloer, vind je niet?'', vraagt een mevrouw aan een vriendin. De LPF'ers laten zich onder de verbaasde blikken van dorpsgenoten uitgebreid fotograferen voor villa Rocca Jacoba. Even verderop wordt in het kerkje een korte gebedsdienst gehouden voor Fortuyn. In het draaiboekje voor de gasten wordt vermeld dat `Pim vaak een kaarsje brandde bij het Mariabeeld' aan de linkerzijde van de kerk. Gewillig volgen de bezoekers zijn voorbeeld.
,,Pim zou hebben genoten van deze dag'', zegt Mat Herben later in restaurant Gelindo dei Magredi in het nabijgelegen Vivaro. Oud zeer is verdwenen, fractie, partij en vrienden zijn weer één. Dat de `linkse kerk' de bijeenkomst bij het graf afdoet als lijkenpikkerij, vindt hij bespottelijk. ,,Laat hen maar bijeenkomen in rokerige zaaltjes in Nederland, wij doen het hier in Italië. We trekken ons er niets van aan.''
Minister De Boer is wel witheet over de kritiek. ,,Wat de LPF ook doet, het is altijd fout.'' Het was zijn eerste keer in Provesano, en de trip heeft ook hem `geïnspireerd'. Zijn collega Nawijn heeft aan het graf vooral ingezien dat na de dood van Fortuyn de maatschappij verder is verhard, ,,terwijl dat andersom had moeten zijn.'' Gedurende de dag stijgt de stemming. Er wordt veel gedronken en geklonken op Pim, vriend Pim, dode Pim. Voor politiek is ook nog twee minuten tijd. ,,Job Cohen? Een slapjanus'', zegt Herben uitgelaten. ,,Dat gaat ons mooi vijf zetels opleveren.''